De verborgen kosten van Technical Debt: waarom je 'werkende' code toch een risico kan zijn
Je applicatie draait. Features worden op tijd geleverd. Klanten lijken tevreden. Waarom raakt je ontwikkelteam dan in paniek als er extra features worden gevraagd?
Technical Debt vernietigt bedrijven. Het bouwt het langzaam op, net als koolmonoxide. Je ziet het niet aankomen en tegen de tijd dat je problemen opmerkt, is de schade al gebeurd.
De 42%-verspilling
Technical Debt is niet zomaar wat gezeur van de ontwikkelaars. Het is een bedrijfscrisis. Studies tonen aan dat organisaties 23-42% van hun ontwikkeltijd verspillen aan Technical Debt. Een bedrijf met 50 ontwikkelaars verliest continu 11-21 mensen aan het blussen van brandjes in plaats van het bouwen van features.
Technical Debt stapelt zich op. Die snelle oplossing van zes maanden geleden raakt nu zeventien modules. De omweg die één week bespaarde kost nu een maand om te repareren. Als je geluk hebt vang je het op voordat productie volledig faalt.
De echte kosten gaan verder dan de verloren uren van de ontwikkelaars
Managers zien Technical Debt vaak als een vertraging in de ontwikkeling. De werkelijke kosten snijden dieper.
Klantvertrouwen brokkelt af
Elke bug vermindert vertrouwen. Elke vertraging frustreert gebruikers. Elke feature die "soms" werkt duwt klanten verder weg. Één virale tweet over je bugs vernietigt maanden marketingwerk.
Je beste mensen vertrekken
Topontwikkelaars blijven niet eeuwig slechte code ontwarren. Als senior engineers hun LinkedIn-profiel updaten, verlies je niet enkel een werknemer, je verliest de kennis om de problemen op te lossen.
Concurrentie haalt je in
Concurrenten leveren nieuwe features die de markt vraagt. Jij bent al blij als de kleur van een button kan gewijzigd worden zonder dat de online betalingen de mist ingaan. Technical Debt is niet enkel een vertraging, het is een vertraging ten opzichte van je concurrenten die je niet kan oplossen door er meer ontwikkelaars tegenaan te gooien.
Hackers vinden het uiteraard wel interessant
Oude dependencies zorgen voor kwetsbaarheden en zijn een uitnodiging voor cyber aanvallen. Tijdelijke oplossingen worden permanente risico's. Één datalek door verwaarloosde code kan miljoenen aan boetes en rechtszaken kosten.
Waarschuwingssignalen dat er iets aan de hand is
Technical Debt toont duidelijke symptomen:
- Simpele wijzigingen duren weken
- Ontwikkelaars bespreken "impact" meer dan ze bouwen
- Je team stopt met zelf verbeteringen voor te stellen
- Het aantal bugfixes in nieuwe releases overtreffen het aantal nieuwe features
- Nieuwe medewerkers hebben maanden nodig om te kunnen bijdragen
- "Dat is code die we niet kunnen aanraken" wordt het nieuwe normaal
Zie je twee of meer van dergelijke symptomen, dan is het tijd om even aan de alarmbel te trekken.
Van Technical Debt naar een Technical Investment
Goed nieuws: je kunt Technical Debt elimineren. Maar vermoedelijk zul je je visie op codekwaliteit moeten herzien. Cleane code is geen luxe, het is overleven op lange termijn.
Code-audits zijn belangrijk
Je controleert financiën regelmatig. Controleer code hetzelfde. Externe reviews tonen de echte schuld, maar degelijke en regelmatige interne reviews zijn beter dan geen reviews.
Refactor in stukken
Blijf features leveren, maar besteed 20% van de tijd aan het opruimen en verbeteren van de code. Zorg dat de codekwaliteit verbetert terwijl de business doorgaat.
Vermijd nieuwe schuld
Regelmatige reviews en geautomatiseerde controles moeten slechte code stoppen voordat ze in de codebase komt. Elke lijn code moet een investering in de toekomst zijn, niet een lening tegen de toekomst.
Maak aandacht voor de cultuur
Maak kwaliteit ieders taak. Productmanagers moeten begrijpen dat gehaaste features toekomstige vertragingen veroorzaken. Directie moet technische excellentie zien als concurrentievoordeel. Zorg ook in de code voor duurzame ontwikkeling.
Cleane code creëert kansen
Bedrijven die Technical Debt beheren vermijden niet alleen problemen. Ze creëren voordelen. Ze draaien sneller wanneer markten verschuiven. Ze werken ontwikkelaars in binnen dagen, niet maanden. Ze accepteren feature requests waar de concurrentie enkel van kan dromen.
Software eats the world. Bedrijven die hun code als strategische activa behandelen winnen de race. Zij die code als noodzakelijk kwaad behandelen zullen aan het kortste eindje trekken.
Werkt je code vandaag voor je bedrijf? Of zorgt het voor een schuld die je moet betalen met de toekomst van je bedrijf?
Problemen oplossen begint met toegeven dat ze bestaan.
Is Technical Debt altijd slecht?
Nee, soms moet je snel schakelen om een concurrent voor te zijn of een deal binnen te halen. Als er dan code met Technical Debt is ontwikkeld die geen verder onderhoud vergt zou je kunnen besluiten die zo te houden. Wijzigen van werkende code houdt ook altijd een risico in.
Maar zo gauw er regelmatig aan de code moet worden gewerkt is het tijd om het probleem onder ogen te zien en actie te ondernemen.